Je goed voelen = er goed uit zien = goed kunnen doen voor jezelf én anderen. Klinkt simpel toch?
Niets is minder waar, blijkt uit o.a. de kranten, sociale media, gesprekken bij het koffieapparaat, talkshows, en de gesprekken tussen vrienden.
En dat het een ding is blijkt uit het mega aanbod aan boeken, workshops, eten, en producten.

Maar hoe kun je je goed voelen als je geconfronteerd blijft worden met beelden en verhalen over wat we allemaal niet willen weten. Denk aan het slachtproces, dierenleed, kinderarbeid, tekorten in personeel bij cruciale beroepen zoals zorg, politie en onderwijs. Fraude, oplichting, criminaliteit….., jee, al zou je alleen gras eten, je organen produceren hierdoor zoveel afvalstoffen dat je aan een flinke feel good vakantie toe bent. Wel in eigen land en op de fiets dan, anders voelen we onszelf weer niet so good, omdat we dan het milieu belasten.

Hebben we het nog niet gehad over mensen die zich niets aantrekken van een mooiere wereld begint bij jezelf. Mensen die alle moderne technische middelen die tot hun beschikking staan inzetten. Die eten en drinken zonder zich te bekommeren om de weg die hun voeding heeft afgelegd en/of op welke wijze dit gebeurt. En zonder last van hun geweten lijken te functioneren in de 24-uurs economie. Je zou instant boos worden op iedereen die varkensvlees eet als je de beelden hoort, laat staan ziet van de varkens die, volgens de autoriteiten op humane wijze, worden verdooft met CO2. Of de mensen te begrijpen die honden en katten martelen alvorens levend te villen omdat het vlees daar lekker mals van wordt. Daar wordt je toch instant niet so good van.

Wat kun je dan eigenlijk doen om bij het begin te beginnen als feel good de 1e stap van alles is? Je niet druk maken om maar je géén invloed op hebt. “Wat zeg je?!” hoor ik je nu denken…. Volgens Stephen Covey is het zo (daar heb je het 1efeel good boek al…). Als mens heb je een cirkel van betrokkenheid. Je kunt betrokken zijn bij jezelf, je gezin, familie, vrienden, werk, de maatschappij, de wereld. Je besluit zelf hoe ver je gaat. Binnen deze cirkel is de cirkel van invloed. Waar heb je invloed op, wat kun je veranderen, waar kun je zelf iets aan doen.

Een voorbeeld. Een man verneemt van de bomen die wereldwijd razendsnel gekapt worden en dat de ontbossing massaal is. De longen van de wereld zijn in gevaar. Deze man maakt zich er enorm druk om en ontzegt zichzelf alles wat mogelijk is om niet bij te dragen aan de ontbossing. Dat blijkt een bijna onmogelijke opgave: geen papier gebruiken op het werk terwijl dit wel moet, de groenten niet meer in een papieren zak, maar de winkel waar hij koopt heeft als alternatief plastic zakjes, etc.  Hij merkt dat het mee functioneren bijna ondoenlijk wordt en raakt nog bezorgder.

En dan blijkt daar toch een manier om direct bij te kunnen dragen. Hij verneemt dat er een stuk grond te koop is dat hij met slechts een klein deel van zijn spaargeld kan kopen. Hij besluit dit te doen en er bomen te planten! Enerzijds blijft hij bewust leven, en anderzijds draagt bij bewust bij aan de natuur. Dit doen ligt binnen zijn cirkel van invloed. Hij feelt zich good, hij lookt hierdoor good (geen rimpels van zorgen en slapeloosheid meer), én hij doet good!

Moraal van het verhaal…. Je zorgen maken mag je je altijd. Kijk echter ook eens naar wat wél binnen jouw invloed ligt om dat te doen wat volgens jou juist is. Je naar voelen over mensen die nergens mee zitten mag, zolang je dit nare gevoel maar gebruikt om binnen je invloedsfeer er iets positiefs mee te doen. Het transformeren van iets verdrietigs in iets positiefs is een gave die ieder mens heeft. Of je nu kiest voor mens, natuur of dier, een combinatie of allemaal. DO GOOD, dan kom je automatisch bij de feel good 😉

Liefs, Stana